Home > Vebego vitaliseert werk en zorg

Zwitserse Vebego-startup groeit in rap tempo

    

Werken onder grote druk, continu flexibel zijn en een proactieve houding aannemen. Het werk op luchthaven Zürich kent vele uitdagingen. Vebego Airport AG is sinds 2015 op het vliegveld van de Zwitserse stad onder andere verantwoordelijk voor de schoonmaak en het weer gereed maken van de vliegtuigcabines, de toilet- en waterservice, de wasservice, het opslagmanagement voor cabinegoederen, facility cleaning, special cleaning, crew transport en het transport van goederen. Samuel Hoch, zelf sinds mei 2016 aan boord bij het bedrijf als managing director, is trots op het werk van Vebego Airport AG.

“We begonnen als startup in een geheel nieuwe omgeving,” vertelt Samuel. “Intussen zijn we een gevestigde onderneming. In 2017 maakten we een positieve ontwikkeling door op het gebied van kwaliteit en timemanagement, maar ook qua omzet en kosten. Tegelijkertijd groeide de medewerkerstevredenheid.''

Veel verschillende klantgroepen

De samenwerking met de klant verloopt goed. Communicatie, een coöperatieve houding en oplossingsgericht denken, zijn daarbij de sleutelwoorden. Samuel: “We hebben veel klantgroepen binnen luchthaven Zürich. Zo is er aan de ene kant het grondpersoneel, en aan de andere kant de maatschappijen die de diensten afnemen en met ons in contact staan. In totaal hebben we ongeveer 40 verschillende  luchtvaartmaatschappijen als klant en die hebben allemaal verschillende ideeën en wensen.”

Flexibele werkhouding

Werken voor de luchthaven vereist een constante flexibiliteit van Vebego Airport AG. Dat begint met de maandelijkse planning, waarbij elke dag perfect ingevuld moet zijn, zodat de juiste medewerkers op de goede plek zijn. Samuel: “Je moet je voorstellen dat een vliegtuig op elk moment kan landen, vroeger of later dan gepland. Als het eenmaal op de grond staat, moet het in een bepaalde tijd weer gereed zijn. Vertraging kunnen we ons daarbij niet veroorloven, maar we moeten tegelijkertijd de kosten onder controle houden. Onvoorziene omstandigheden moeten we bovendien onmiddellijk en zonder overmatige hectiek oplossen.”

Uitgebreide klantkennis nodig

Een andere uitdaging schuilt in de seizoensgebonden schommelingen in de dagelijkse bedrijfsvoering, met de zomer als absolute piek in het aantal vluchten. Dit heeft ook gevolgen voor het aantal medewerkers; het personeelsbestand van het bedrijf moet meebewegen met die situatie. Samuel: “Dan hebben we het over fluctuaties van soms wel 50%.
Medewerkers moeten bovendien speciaal worden opgeleid om op de luchthaven te mogen werken. Dat is een enorme organisatorische taak, zeker gezien de tijd die je moet investeren in dat proces. Medewerkers moeten alle producten van alle klanten kennen, maar ook alle interne specificaties.”

Het is de gezamenlijke knowhow waardoor we onze prestaties steeds verbeteren

Veiligheid op het vliegveld

Safety & Security heeft een hoge prioriteit op de luchthaven. Medewerkers moeten daarom op de hoogte zijn van allerlei specifieke vereisten. Samuel: “Er zijn maatschappijen met bijzondere protocollen. Zo checkt Vebego voor sommige maatschappijen tijdens de schoonmaak de hele cabine op explosieven. Er zijn ook maatschappijen waar de medewerkers die op de vluchten werken, al hun eigen spullen moeten afgeven. Vervolgens wachten ze in een afgesloten ruimte, waarna ze onder (gewapende) begeleiding naar het vliegtuig worden gebracht.  Schoonmaakspullen zoals stofzuigers worden intussen grondig gecontroleerd.”

Uitbreiding op komst

Met de zomer van 2018 in het vooruitzicht worden momenteel nieuwe medewerkers geworven en getraind. De hele organisatie moet worden versterkt. “Daarom nemen we ook alle bestaande processen onder de loep en zijn we onder meer bezig met het verbeteren van de logistieke organisatie,” aldus Samuel. Kritisch naar jezelf kijken en een goede afstemming in het team, zijn belangrijke succesfactoren voor het opzetten en onderhouden van een goede klantrelatie. Samuel: “Maar minstens zo belangrijk is het vieren van dat succes. Al onze medewerkers zijn met passie aan het werk en dat willen we stimuleren en motiveren.”

Blije klanten

“Onze klanten zijn erg gelukkig met ons,” vertelt Samuel. “We zijn flexibel en reageren onmiddellijk bij problemen. Ook gaan we waar mogelijk in op individuele verzoeken. We ontwikkelen ons zij aan zij met de klant en ook onze leveranciers betrekken we in dat proces. Het is de gezamenlijke knowhow waardoor we onze prestaties verbeteren en optimaliseren.”