Home > Vebego vitaliseert werk en zorg

Vebego Foundation: werken aan een betere toekomst

   

De Vebego Foundation bestaat sinds 2005. “Na 11 succesvolle jaren was het in 2016 tijd om de strategie te herzien”, vertelt directeur Annette van Waning. “Nu zijn we nog beter in staat om de ambities dichtbij en ver weg te realiseren. Samen met onze medewerkers en partners zetten we ons met hernieuwde energie in voor een betere toekomst voor kinderen en jongeren.”

Natuurlijk nam de Foundation de feedback van Vebego-medewerkers en samenwerkingspartners altijd al ter harte. “Maar in 2016 voerden we een uitgebreide stakeholderanalyse uit. Die gebruikten we als input voor onze nieuwe strategie,” vertelt Annette. “De Vebego Foundation richt zich nu op kinderen en jongeren tot 25 jaar. Daarbij ligt de focus op de thema’s zorg, onderwijs en werkgelegenheid. Thema’s die we een warm hart toedragen en waar we sterk in zijn. We richten ons op kinderen en jongeren in Nederland, maar ook verder weg, in bijvoorbeeld Marokko en Sri Lanka.”

We richten ons op kinderen en jongeren in Nederland, maar ook verder weg, in bijvoorbeeld Marokko en Sri Lanka

Dichtbij

In Nederland werkt de Foundation samen met drie strategische partners: Jarige Job, de Buzinezzclub en het Oranje Fonds. Jarige Job geeft kinderen van ouders die het niet breed hebben een box voor hun verjaardag. De Buzinezzclub begeleidt jongeren vanaf 17 jaar bij het vinden van een passende baan of opleiding. Het Oranje Fonds is waarschijnlijk de bekendste partner. Zij organiseren onder andere NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Annette licht de keuze voor deze partners toe: “We kiezen voor hen omdat zij direct werken voor en met kinderen en jongeren. Zij weten dus wat kinderen en jongeren nodig hebben. De Vebego Foundation ondersteunt met kennis, kunde en handjes. Maar soms ook met een financiële bijdrage.” Voor Jarige Job leveren medewerkers van Vebego-bedrijven een actieve bijdrage door verjaardagsboxen voor kinderen in te pakken. Verder zorgt Westerveld voor de schoonmaak van het pand van Jarige Job en hielp Yask de vrijwilligers van Jarige Job met een financiële bijdrage voor nieuwe werkkleding.

De Vebego Foundation ondersteunt met kennis, kunde en handjes

Mijn Project

Een nieuwe loot aan de boom van de Foundation is Mijn Project. Annette: “Dat lanceerden we in juni 2017. Het uitgangspunt is dat we medewerkers die vrijwilligerswerk doen in het zonnetje zetten: we zijn trots op hen. Met Mijn Project kunnen zij een financiële bijdrage aanvragen voor de (sport)club, het buurthuis of het project waarvoor ze vrijwilligerswerk doen. Een mooi voorbeeld is Richard, een medewerker van Balanz Facilitair die oude BMX-fietsen opknapt. Kinderen die zelf geen fiets hebben, kunnen zo toch sporten.”

Het uitgangspunt van Mijn Project is dat we medewerkers die vrijwilligerswerk doen in het zonnetje zetten

Verbinden en delen

Via de Vebego Foundation delen we onze kennis op het gebied van sanitatie en hygiëne met klanten die projecten hebben in ontwikkelende landen. Zoals een ziekenhuis dat een project doet in Indonesië en behoefte heeft aan werkinstructies voor schoonmaak en handen wassen. “Wij zorgen via onze bedrijven voor deze werkinstructies. Zo dragen we bij aan hygiëne en sanitatie in landen verder weg. En versterken we meteen de verbinding met onze klanten hier,” vertelt Annette.

Zo dragen we bij aan hygiëne en sanitatie in landen verder weg. En versterken we meteen de verbinding met onze klanten hier

Ver weg: bouwreizen

De Foundation gaat van oudsher op bouwreis met medewerkers. In het verleden naar Zuid-Afrika en Ghana en nu naar Sri Lanka en Marokko. Annette vertelt hier enthousiast over: “De deelnemers van Vebego-bedrijven steken tijdens deze bouwweek de handen uit de mouwen. Samen met lokale bouwvakkers en partners werken ze aan gemeenschapsgebouwen, scholen en verzorgingstehuizen. In 2017 startten we twee nieuwe inspirerende projecten. In Marokko renoveerden we de huizen in het kinderdorp in het stadje Ait Ourir met onze partner SOS Kinderdorpen. We verplaatsten het creatieve atelier, waardoor de school meer ruimte heeft. Zo kunnen meer kinderen onderwijs volgen. Ook uit het ‘gewone’ dorp. Dit bevordert de integratie tussen kinderen van binnen en buiten het kinderdorp en het genereert inkomsten voor SOS Kinderdorpen. In Sri Lanka startten we met onze partner Arthacharya met de bouw van het tweede community center in Nikaweratiya. Het centrum biedt plaats aan het kantoor van de microkredietbank en een crèche. Vrouwen kunnen hun kinderen daar veilig onderbrengen als zij gaan werken in de bedrijfjes die zij met het microkrediet zijn gestart. Ook biedt het centrum een trainings- en ontmoetingsruimte voor de vrouwen.”

De deelnemers van Vebego-bedrijven steken tijdens de bouwweek de handen uit de mouwen. Samen met lokale bouwvakkers en partners werken ze aan gemeenschapsgebouwen, scholen en verzorgingstehuizen

Impact

Waarom doen we dit allemaal? Op deze vraag heeft Annette een heel helder antwoord: “In de eerste plaats wil de Foundation bijdragen aan een betere toekomst voor kinderen en jongeren. We willen impact genereren. Impact op onze bedrijven, onze klanten en onze medewerkers. En impact op de maatschappij. We meten die impact ook. Bijvoorbeeld bij de bouwreizen. Door de deelnemers vooraf, direct bij terugkeer en een jaar later te vragen naar hun ervaringen. Dit maken we zichtbaar via een dashboard waarop we alle ervaringen uitdrukken in data.

Eén ding weten we zonder het te meten: onze medewerkers hebben de grootste impact. Of het nu gaat om het inpakken van verjaardagsboxen, het opknappen van fietsen of het bouwen aan een community center in Sri Lanka: zij maken het verschil. Zij zijn de ambassadeurs die namens Vebego bijdragen aan een betere toekomst voor jongeren. Dichtbij en ver weg,” besluit Annette.

Meer weten? Kijk op www.vebegofoundation.nl

Onze medewerkers zijn de ambassadeurs die namens Vebego bijdragen aan een betere toekomst voor jongeren. Dichtbij en ver weg