Home > Vebego vitaliseert werk en zorg

75 jaar Hago

            

Schoon is van iedereen

Respect voor elkaar, aandacht voor de klant en continu investeren in de ontwikkeling van de medewerkers én de producten en diensten. Dat blijken de ingrediënten om het Limburgse glazenwassersbedrijf in 75 jaar uit te laten groeien tot het meest veelzijdige schoonmaakbedrijf van Nederland: Hago.

“En nog steeds zijn dit de grondbeginselen van Hago,” steekt Michel Möller, de nieuwe algemeen directeur van Hago, van wal. “Na 75 jaar weten we als geen ander wat nodig is om grondig schoon te maken bij opdrachtgevers. En dat gaat veel verder dan gewoon goed schoonmaken. Dat zag oprichter Ton Goedmakers destijds al goed. Vragen stellen kan alleen als je de taal van de klant spreekt. Als je nieuwsgierig bent naar de markt waarin hij opereert. Je invreet in zijn corebusiness. Als je weet welke technologieën voorhanden zijn en welke in opkomst. Dan ben je namelijk ook in staat trends en analyses te vertalen in het voordeel van de opdrachtgever. Om zo van toegevoegde waarde te kunnen zijn.”

Vragen stellen kan alleen als je de taal van de klant spreekt

Dienstverdeling onderverdeeld

Daarom blijft Hago investeren in de ontwikkeling van medewerkers en in de dienstverlening zelf. De belangrijkste ontwikkeling die Hago het afgelopen jaar doormaakte, is de verdere segmentatie. Michel legt uit: “We zijn in 2008, tegen alle marktwerking in, begonnen met het onderverdelen van onze dienstverlening. In 2012 was die segmentatie een feit met een keur aan bedrijven: Hago Rail Services, Hago Next, Hago Airport Services, Hago Zorg en Hago Food & Industry. Stuk voor stuk experts in de segmenten waarin ze actief zijn. Opgeteld verantwoordelijk voor het bedrijf dat we vandaag de dag zijn: de nummer één in schoonmaak met een omzet van 350 miljoen euro in 2017.”

Moeilijke jaren

Voor de schoonmaak van kantoren, onderwijsinstellingen en evenementenlocaties, konden opdrachtgevers terecht bij Hago Nederland. Maar al snel bleek dat Hago Nederland een aantal moeilijke jaren tegemoet ging door het ontbreken van expliciete focus op een van deze drie sectoren. Michel: “Het ontbrak ons aan onderscheidend vermogen en wendbaarheid, wat het resultaat onder druk zette.

Vanuit de wetenschap dat segmentatie loont én om onze claim van expert nog nadrukkelijker op te eisen, hebben we daarom besloten verder te segmenteren. Zo weten ook onderwijsinstellingen, kantoren en evenementenlocaties straks bij welke specialistische partner ze voor schoonmaak moeten zijn: Hago Offices, Hago Onderwijs en Hago Events & Leisure.

Continu op zoek naar hoe het anders en beter kan

“De groei voor Hago voor de komende jaren zie ik vooral binnen de segmenten,'' vervolgt Michel. ''Ik ben ervan overtuigd dat wij – onder meer samen met sterke zusterbedrijven als Fortron, Alpheios en Returnity – van nog veel grotere betekenis kunnen zijn bij onze opdrachtgevers dan we nu al zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Ahoy. Ik zie hier nog volop kansen. We maken er al schoon en bouwen sinds kort ook podia en tribunes op en af. En met Returnity onderzoeken we hoe we al het afval van Ahoy kunnen scheiden. Hoe we de verschillende afvalstromen weer kunnen verwerken tot nieuwe, circulaire producten. En waarom zouden we niet het gastenvervoer van en naar de parkeerplaatsen voor onze rekening kunnen nemen? Of EHBO verlenen?

Meer en beter werk voor onze collega's. Dit is een van onze belangrijkste doelen

Zo dragen we ook bij aan meer en beter werk voor onze collega’s. Dit is een van onze belangrijkste doelen waarvoor we ons de komende jaren sterk maken. We zetten ons in voor afwisselend, gezond werk. Een baan met meer werkplezier, die genoeg uren omvat voor een fatsoenlijk inkomen. Zo houden we collega’s duurzaam inzetbaar.”

Online platform

In de voortdurende zoektocht naar hoe het nog beter en anders kan, speelt technologie in Michels optiek een wezenlijke rol. “We doen tegenwoordig zo ongeveer alles online, behalve schoonmaak bestellen. Ja, voor de particuliere markt is er iets, maar voor die mkb’er om de hoek? Die niet wekelijks, maar ééns in de 10 dagen graag een schoonmaker over de vloer heeft. En de ene keer voor een uurtje en de andere keer – na de borrel op vrijdag – graag wat langer? Met een online ‘U vraagt, wij draaien’-platform kunnen we deze markt beter tegemoetkomen. In een paar klikken bestelt de ondernemer schoonmaak, waar en wanneer hij wil.”

Predictive modelling

Hago voorziet een grote toekomst in data-driven schoonmaak. Michel: “Dat gaat wat mij betreft verder dan de facilitaire agenda van opdrachtgevers koppelen aan een schoonmaak-app waarmee we onze schoonmakers uitrusten. De verwachtingen van de klant? Die overtreffen we als we die facilitaire data gaan combineren met andere (gebouw)data en zo het gedrag van gebruikers en bezoekers van een kantoorpand, onderwijsinstelling of zorgorganisatie, reizigers in de trein, of passagiers op Schiphol kunnen voorspellen. En over dat laatste gesproken: we doen het al volop.”

Het was Ton Goedmakers’ missie in 1943 en die geldt vandaag nog steeds: schone kantoren, schone ziekenhuizen, schone treinen, schone luchthavens, schone fabrieken, schone scholen en universiteiten. Hago gaat er vol voor. Want ook de komende 75 jaar geldt wat Michel Möller betreft: Schoon is van iedereen.